Nieuws Nieuws

Heeft u al een password manager?

Heeft u al een password manager?

Is het antwoord op bovenstaande vraag nee? Dan is het wellicht hoog tijd om een password manager te overwegen. Benieuwd waarom? En welke past het beste bij u, of uw bedrijf? Lees hier onze vergelijking en maak uw keuze.

Maar eerst: Wat is een password manager?

U heeft al snel tientallen online accounts, en bij elke app hoort natuurlijk een gebruikersnaam én wachtwoord. Eigenlijk wordt het aangeraden om voor elk account een uniek wachtwoord te bedenken. Wij snappen natuurlijk dat dit niet te onthouden is, dus is het wel zo makkelijk om hetzelfde wachtwoord te gebruiken, of een variatie hierop. Met een password manager wordt het mogelijk om voor elk account een sterk wachtwoord te gebruiken zonder dat u die zelf hoeft te onthouden. U voorkomt hiermee dat als een van de websites waar u een account heeft wordt gehackt, de criminelen met uw gegevens ook direct toegang hebben tot veel andere websites en instanties waar u moet inloggen.

Een password manager, letterlijk wachtwoord manager. Is een app die u kunt gebruiken om al uw wachtwoorden veilig op één plek op te slaan. Het wordt wel eens omschreven als een digitale kluis waar al uw wachtwoorden in staan. En om hier toegang tot te krijgen, hoeft u maar één wachtwoord te onthouden. Makkelijk toch?

In deze blog hebben wij de 3 beste, en meest gebruikte password managers met een korte toelichting voor u op een rijtje gezet.

1. 1Password

Dit is één van de meest bekende password managers van over de hele wereld en biedt een hoge mate van beveiliging. Het beschermt uw gegevens namelijk met het onbreekbare 256-bits-encyptie: dit is dezelfde soort versleuteling die banken en zelfs legers gebruiken. Wat 1Password extra veilig maakt, is de ‘’watchtower’’ functie. Hierbij wordt u gewaarschuwd wanneer er een beveiligingslek is geweest bij een van de websites die u gebruikt, en kunt u snel en eenvoudig uw wachtwoord wijzigen.

Het gebruik van 1Password is erg gebruiksvriendelijk en heeft een breed scala aan handige functies, waaronder een wachtwoordgenerator of zelfs een verborgen kluis. De interface is duidelijk waardoor 1Password makkelijk in gebruik is voor zowel gevorderde als beginnende gebruikers.

Waar 1Password op uitblinkt is het familie-abonnement. Hierbij biedt één abonnement dekking voor vijf leden, en voor een kleine meerprijs kunt u zelfs zoveel nieuwe leden uitnodigen als u maar wilt. Dit is maakt 1Password in dit opzicht aantrekkelijker dan de concurrentie, omdat andere password managers altijd een limiet hebben voor het aantal gebruikers dat één abonnement kan delen. Dat maakt 1Password erg geschikt voor families en zakelijke teams.

1Password heeft geen gratis versie, maar de abonnementen bieden talloze geweldige functies voor een lagere prijs dan de meeste concurrenten. U kunt al gebruikmaken van een standaard premiumversie vanaf €3,10 per maand. Er zijn weliswaar goedkopere wachtwoordmanagers, maar voor de mate van beveiliging en gebruiksvriendelijkheid is de prijs van 1Password ongeëvenaard.

Erg gebruiksvriendelijk

Hetzelfde beveiligingssysteem als banken en legers

Ideaal voor families en zakelijke teams (optie tot een ongelimiteerd aantal gebruikers)

Betaalde versie is goedkoper dan de meeste concurrenten (vanaf €3,10 per maand)

2. Dashlane

Dashlane is ook erg gebruiksvriendelijk, alle functies zijn nuttig en werken zoals beloofd. Dashlane is zeer veilig en bevat een aantal opvallende functies die de meeste password managers niet bieden. Waaronder de automatische wachtwoordwisselaar: Hierbij wordt uw hele wachtwoordkluis gecontroleerd en worden uw zwakke wachtwoorden direct veranderd in sterke wachtwoorden, die niet te hacken zijn.

Wat Dashlane uniek maakt tussen dit rijtje is dat het een van de weinige password managers is die een ingebouwde VPN heeft (Een Virual Private Network) Wat werkt als een soort beveiligde tunnel. Als u dan per ongelijk verbinding maakt met een netwerk van een hacker, zorgt de VPN ervoor dat de hacker geen gegevens van uw computer kan inzien of veranderen. Dat zorgt ervoor dat óók Dashlane een sterke encryptie heeft.

Dashlane biedt een gratis versie: Hier kunt u maximaal 50 wachtwoorden opslaan op één apparaat. De gratis versie biedt daarom een simpele, maar beperkte oplossing voor op uw favoriete apparaat. U kunt overstappen op een premium account vanaf €5,49 per maand, hierbij kunt u uiteraard gebruik maken van meer functies zoals een onbeperkt aantal wachtwoorden op een onbeperkt aantal apparaten.

Maakt gebruik van VPN (Virtual Private Network)

Al uw zwakke wachtwoorden in de kluis kunnen gemakkelijk gecontroleerd en in één keer veranderd worden

Erg gebruiksvriendelijk

Gratis versie met maximaal 50 wachtwoorden op een apparaat

Vanaf €5,49 per maand

3. LastPass

Als u op zoek bent naar een goed gratis abonnement, is LastPass een prima optie. Lastpass is veilig, gebruiksvriendelijk en biedt veel (gratis) functies. LastPass free is een van de beste gratis wachtwoord managers die er zijn met onbeperkte opslag.

Het gratis abonnement van Lastpass biedt namelijk wél een onbeperkt aantal wachtwoorden, alleen heeft u bij deze versie wel maar toegang op één apparaat type. Wel worden uw wachtwoorden, zelfs bij de gratis versie, altijd opgeslagen en worden deze automatisch ingevuld. Daarnaast kunt u uw gegevens delen met maximaal één vertrouwd persoon en biedt LastPass de optie om veilige wachtwoorden te bedenken.

Ook maakt LastPass, net zoals 1Password, gebruik van een 256-bits versleuteling. Dit algoritme wordt beschouwd als ondoordringbaar.

Als u overgaat op een ‘premium’ of ‘families’ abonnement krijgt u natuurlijk ook toegang tot meer functies, zoals een onbeperkt aantal apparaat types of meer gebruikers – waarbij u maximaal 6 gebruikers kunt toevoegen. Voor €2,90 per maand kunt u al een premium account aanschaffen.

Een voordeel van LastPass ten opzichte van de andere password managers is dat het een van de weinige is die bij de onbetaalde versie alsnog een ongelimiteerd aantal wachtwoorden biedt.

Meeste functies bij de gratis versie (met o.a een onbeperkt aantal wachtwoorden)

Hetzelfde beveiligingssysteem als banken en legers

Erg gebruiksvriendelijk

Tot maximaal 6 gebruikers bij een familie-account

Vanaf €2,90 per maand

Welke password manager past bij u (of uw bedrijf?)

Uiteraard zijn alle 3 de genoemde password managers veilig en fijn in gebruik, kleine uitzonderingen maken het verschil tussen deze 3. Nu is de keuze aan u om een password manager te kiezen die het meest bij u, of uw bedrijf past. Bent u bijvoorbeeld op zoek naar een gratis, simpele optie? Dan biedt Lastpass een goede, langdurige oplossing. Als u van plan bent om veel wachtwoorden op te slaan op meerdere apparaten, is een betaalde versie met meer opties wellicht een betere keuze voor u. Elke password manager heeft zijn voor- en nadelen, bekijk de afbeelding voor de voor- en nadelen per merk.

Heeft u, na het lezen van deze blog, hulp nodig bij het maken van uw keuze? Dan helpt 4COM u graag verder: Stuur een mailtje naar support@4com.nl – onze medewerkers staan voor u klaar!

4COM nieuws