Nieuws Nieuws

Tips voor slim dataverbruik

Merkt u dat uw databundel snel op is? Of wilt u slimmer omgaan met uw data verbruik? 4COM geeft tips voor slim dataverbruik. Ook goed om te weten is dat wanneer u een abonnement heeft bij 4COM, u ten allen tijden onze support afdeling kan bellen om een aanvullende databundel af te sluiten of in de toekomst uw abonnement te wijzigen.

1. Wees bewust van hoe u data verbruikt

Logisch natuurlijk, maar hoe dan? Houd er bijvoorbeeld altijd rekening mee dat het streamen van video’s op websites zoals YouTube erg veel data kost. Bovendien worden video’s op sociale media zoals Facebook en Instagram meestal automatisch in HD afgespeeld, dat kost meer data. Goed nieuws; de optie ‘automatisch afspelen’ op Facebook kunt u uitzetten in de Facebook instellingen.

Automatisch afspelen uitzetten:

Ga naar Instellingen
Ga naar Facebook
Kies instellingen
Kies video
'Uitsluitend automatisch afspelen op WIFI'

2. Sluit apps af na gebruik

Klaar met het gebruiken van een applicatie? Sluit deze dan af, zodat de app op de achtergrond geen data meer gebruikt. Door dit regelmatig te controleren bespaart u bovendien ook batterij! Hoe apps kunnen worden afgesloten?

Applicaties afsluiten op iPhone
 • (T/m iPhone 8) Druk 2 x op de homeknop en swipe de apps omhoog
 • (Vanaf iPhone x) Swipe vanaf onderaan het scherm naar het midden en swipe de apps omhoog
Applicaties afsluiten op Android:
 • Klik rechts onderin op ‘recent gebruikte Apps’ en swipe de Apps die u wilt afsluiten naar rechts.

3. Zet dataverbruik uit bij de apps die u weinig gebruikt

Voor veel mensen geld dat zij slechts gebruik maken van een beperkt aantal apps op de smartphone. Veel apps die ook op de smartphone staan maar niet tot nauwelijks gebruikt worden, verbruiken daarom onnodig data. In de instellingen van uw smartphone bestaat daarom de mogelijkheid om dataverkeer voor deze apps uit te schakelen. Hoe?

Dataverbruik per app bekijken op iPhone
 • Open de ‘Instellingen’-app.
 • Druk op ‘Mobiel netwerk’.
 • Scroll naar beneden.
 • Schuif de slider naar links naast de app waarvan u mobiele data wil uitzetten.
Dataverbruik per app bekijken op Android:
 • Open het instellingenmenu.
 • Druk op ‘Verbindingen’.
 • Druk op ‘Gegevensverbruik’.
 • Druk op ‘Gebruik mobiele gegevens’.
 • U ziet nu bij elke app hoeveel MB’s ze verbruiken.

4. Download ‘dataverbruik apps’ en krijg meer inzicht

Er zijn verschillende apps die eenvoudig inzicht geven in uw dataverbruik. Een daarvan is My Data Manager, waarmee u precies kunt zien waar, wanneer en hoeveel data u verbruikt. Deze applicatie is gratis te downloaden voor zowel Apple als Android gebruikers in de store.

4COM nieuws